Pierś z kurczaka (Jamie Oliver)

Przepis pochodzi z książki "30 minut w kuchni". Polecam ją, gdyż zawiera łatwe i niebanalne przepisy na ciekawe i przepyszne obiady.


4 piersi z kurczaka
mały pęczek świeżej natki pietruszki
kilka listków świeżej bazylii
2 ząbki czosnku
8 suszonych pomidorów z oliwy
100 g fety
skórka otarta z 1 cytryny
czubrica zielona
sól, pieprz
4 gałązki świeżego rozmarynu


Od filetów odciąć polędwiczki użyć do czegoś innego. Z wierzchu piersi oprószyć solą, pieprzem i czubricą zieloną. W każdej piersi zrobić kieszonkę. Bazylię i pietruszkę poszatkować, czosnek przecisnąć przez praskę, pomidory pokroić w drobną kostkę, pokruszyć fetę, dodać skórkę cytrynową i wszystko wymieszać. Farszem napełnić kieszonki filetów i spiąć wykałaczkami. Na gorącą patelnię wlać sporo oliwy i ułożyć piersi. Zmięty kawałek papieru do pieczenia zmoczyć pod kranem i nakryć nim kurczaka. Jeżeli piersi zrumienią się od spodu, odwrócić i dodać na patelnię gałązki rozmarynu. Smażyć dalej pod papierem.Obciążyć mięso mniejszą pokrywką, żeby lepiej się zrumieniło.
  Wilgotny papier jest istotnym elementem, gdyż pierś nie wychodzi sucha!


1 komentarz:

agattekh pisze...

Wygląda bardzo apetycznie :-)