‘Orzechowy tydzień’ zbiegł się z naszym małym rodzinnym świętem, więc była to świetna okazja na wypróbowanie przepisu Aleksandry na tort orzechowy, wprowadziłam jednak kilka zmian. Jestem miłośniczką ciast orzechowych ze względu na ich lekko wilgotną konsystencję oraz ten fantastyczny aromat i smak pieszczący podniebienie...
Tortownica 26cm
Ciasto:
30 dag mielonych orzechów (ok. 3 szkl)
3 łyżki bułki tartej
8 jaj
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾ szkl cukru
aromat rumowy lub migdałowy
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę, a pod koniec ubijania dodać ½ łyżeczki cukru, wtedy piana lepiej się trzyma. Pianę delikatnie połączyć z żółtkami, następnie stopniowo dodawać orzechy, a na końcu bułkę tartą i kilka kropel aromatu. Piec 35-40 min w tortownicy oprószonej bułką tartą w temp 180st C.
Masa:
4 jaja
½ szkl cukru
1 op cukru waniliowego
2 czubate łyżki maki pszennej
1 szkl mleka
1 kostka masła (wyjąć wcześniej z lodówki)
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
4-5 łyżek mielonych orzechów
Mleko zagotować. Jajka, cukry i mąkę zmiksować i dodać do gorącego mleka i gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje. Zostawić do wystygnięcia, a najlepiej przygotować go dzień wcześniej. Masło utrzeć i małymi partiami dodawać budyń. Kawę rozpuścić w łyżce gorącej wody i wystudzić. Z kremu odłożyć 3 łyżki masy a resztę podzielić na pół. Do jednej części dodać rozpuszczona kawę, a do drugiej orzechy.
Polewa:
1/3 szkl mleka
3 łyżki gorzkiego kakao
cukier do smaku
pół tabliczki czekolady marcepanowej
Wszystkie składniki roztopić na wolnym ogniu.
Zimne ciasto przekroić na 3 części i przełożyć je masami. Odłożonym wcześniej kremem wysmarować boki i oprószyć orzechami. Wierzch polać czekoladową polewą.
30 dag mielonych orzechów (ok. 3 szkl)
3 łyżki bułki tartej
8 jaj
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾ szkl cukru
aromat rumowy lub migdałowy
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę, a pod koniec ubijania dodać ½ łyżeczki cukru, wtedy piana lepiej się trzyma. Pianę delikatnie połączyć z żółtkami, następnie stopniowo dodawać orzechy, a na końcu bułkę tartą i kilka kropel aromatu. Piec 35-40 min w tortownicy oprószonej bułką tartą w temp 180st C.
Masa:
4 jaja
½ szkl cukru
1 op cukru waniliowego
2 czubate łyżki maki pszennej
1 szkl mleka
1 kostka masła (wyjąć wcześniej z lodówki)
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
4-5 łyżek mielonych orzechów
Mleko zagotować. Jajka, cukry i mąkę zmiksować i dodać do gorącego mleka i gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje. Zostawić do wystygnięcia, a najlepiej przygotować go dzień wcześniej. Masło utrzeć i małymi partiami dodawać budyń. Kawę rozpuścić w łyżce gorącej wody i wystudzić. Z kremu odłożyć 3 łyżki masy a resztę podzielić na pół. Do jednej części dodać rozpuszczona kawę, a do drugiej orzechy.
Polewa:
1/3 szkl mleka
3 łyżki gorzkiego kakao
cukier do smaku
pół tabliczki czekolady marcepanowej
Wszystkie składniki roztopić na wolnym ogniu.
Zimne ciasto przekroić na 3 części i przełożyć je masami. Odłożonym wcześniej kremem wysmarować boki i oprószyć orzechami. Wierzch polać czekoladową polewą.
1 komentarz:
jadłam taki torcik,jest przepyszny.Polecam
Prześlij komentarz