Orzechy są również świetnym dodatkiem do sałatek oraz dań mięsnych. Moją dzisiejszą propozycją jest to danie z ciecierzycą i kurczakiem. Przepis przeszedł kilka modyfikacji, kiedyś dostałam go od koleżanki jako danie kuchni arabskiej i od tamtej pory kocham ciecierzycę!
2 garście ciecierzycy
podwójna pierś z kurczaka
ocet balsamiczny
sos sojowy
świeże oregano, tymianek, bazylia, rozmaryn (lub gotowa mieszanka ziół prowansalskich)
sól, pierz
½ kostki rosołowej
kostka rosołowa z oliwa z oliwek i ziołami
2 ząbki czosnku
mrożony groszek i fasolka szparagowa
½ średniej marchewki
kawałek pora
mała puszka kukurydzy
oliwa
garść orzechów nerkowca
½ szkl ryżu
Ciecierzycę namoczyć dzień wcześniej i zostawić do napęcznienia. Następnego dnia odlać wodę i zalać ponownie, lekko osolić i gotować do miękkości. Jak będzie już dobra, odcedzić.
Pierś z kurczaka umyć i pokroić w cienkie paski. Zalewę do kurczaka przygotować z 3 łyżek oliwy, łyżki octu balsamicznego, 2 łyżek sosu sojowego, ziół i 2 rozgniecionych ząbków czosnku. Zalać kurczaka i odstawić do lodówki na 20-30 min.
Na rozgrzaną oliwę wsypać ryż i zeszklić go przez chwilę, następnie ostrożnie zalać 1 szkl wrzątku, dodać kostkę z oliwą i ziołami. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż ryż wchłonie wodę i wyłączyć.
W rondelku zagotować wodę, osolić i wrzucić na kilka minut fasolkę, groszek i pokrojoną w słupki marchewkę. Schłodzonego kurczaka wrzucić na rozgrzaną oliwę i dusić do miękkości, dodać pokrojonego w paski pora, blanszowane warzywa, kukurydzę, ciecierzycę i orzechy. W połowie szkl gorącej wody rozpuścić pól kostki rosołowej i dodać do warzyw. Dusić jeszcze 5 min, doprawić ewentualnie solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz