Sałatka ze szpinakiem




Wspaniała, niezwykle sycąca, a zarazem lekka i dodająca energii sałatka.



Młode liście szpinaku
1-2 pomidory
1 jajo ugotowane na półtwardo
3 łyżki kukurydzy z puszki
½ avocado
2 kromki chleba tostowego
2 ząbki czosnku
Rzeżucha
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
2 łyżki soku z cytryny

Liście szpinaku dokładnie umyć, osuszyć i wrzucić do miski. Dodać pokrojonego w ósemki pomidora, kukurydzę i pokrojone w plasterki avocado. Oliwę, ocet, sok z cytryny i 2 łyżki przegotowanej wody wymieszać i polać tym składniki sałatki. Sałatkę wymieszać. Z kromek chleba zrobić tosty i natrzeć je lekko czosnkiem, pokroić w kostkę i posypać na sałatkę. Ugotowane jajo pokroić na ćwiartki i ułożyć na sałatce, oprószyć rzeżuchą.

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Salatka naprawde wysmienita! zupelnie przypadkiem trafilam na ten przepis i ciesze sie ze podjelam decyzje o zrobieniu szpinaku wlasnie w ten sposob. sos troche zmodyfikowalam, bo nie przepadam za octem ale bardzo bardzo polecam!!!