½ kg mielonego mięsa
1 jajo
2 łyżki bułki tartej namoczonej w mleku
Sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, mielony kminek
Szczypta mielonego ziela ang.
Szczypta mielonego liscia laurowego
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
Sos:
1 puszka pomidorów
2-3 łyżki ostrego ketchupu
½ szkl mrożonego groszku
1 mała cukinia
Kilka czarnych oliwek
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
3 łyżki oliwy
Oregano, sól, pieprz
Mięso, jajko, namoczoną bułkę i przyprawy wrzucić do miski. Poszatkowaną drobno cebulę i utarty czosnek zrumienić na łyżce masła i dodać do mięsa. Z podanych składników wyrobić masę i formować z niej małe klopsiki. Klopsiki smażyć na złoto na rozgrzanym oleju, co pewien czas obracając.
Na oliwie zrumienić poszatkowaną cebulę i utarty ząbek czosnku. Cukinię umyć, przekroić na pół i pokroić w plasterki, dodać do cebuli. Chwile smażyć, a następnie dodać pomidory z puszki wraz z sokiem, przecier oraz mrożony groszek. Oliwki pokroić w plasterki i dodać do sosu, doprawić wszystko oregano, sola i pieprzem. Wrzucić klopsiki i dusić pod przykryciem jeszcze kilka minut, aż cukinia i groszek będą miękkie. Podawać z kaszą lub ryżem.
Na oliwie zrumienić poszatkowaną cebulę i utarty ząbek czosnku. Cukinię umyć, przekroić na pół i pokroić w plasterki, dodać do cebuli. Chwile smażyć, a następnie dodać pomidory z puszki wraz z sokiem, przecier oraz mrożony groszek. Oliwki pokroić w plasterki i dodać do sosu, doprawić wszystko oregano, sola i pieprzem. Wrzucić klopsiki i dusić pod przykryciem jeszcze kilka minut, aż cukinia i groszek będą miękkie. Podawać z kaszą lub ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz