Frykas z kurczaka z groszkiem i pieczarkami

Na to szybkie i smaczne danie z kurczaka pomysł zaczerpnęłam z programu kuchni.tv 'Adam po pracy'.


Podwójna pierś z kurczaka
20 dag pieczarek
1 szkl mrożonego groszku
1 szkl śmietanki 18% do zup i sosów
1 cebula
3 łyżki natki pietruszki
½ kostki masła
2 łyżki mąki
1/3 szkl białego wytrawnego wina
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w plastry, następnie zrumienić na maśle, dodać pokrojoną w piórka cebulę, pieczarki pokrojone w ósemki i mrożony groszek. Oprószyć mąką, zalać białym winem, chwilę dusić i dodać śmietankę. Gotować, aż powstanie kremowy sos, dodać pietruszkę, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podawać z ryżem.

4 komentarze:

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

Adam po pracy mnie nie zachęcił, za to ty tak :)

Ania pisze...

Ciesze się, że na cos sie przydałam ;)
Pozdrawiam

Anonimowy pisze...

Wlasnie szukalem tego przepisu bo wczoraj udalo mi sie go zobaczyc w tv,jak widac dzieki Tobie wszystko mam tu ladnie podane na talerzu,teraz jeszcze pora podac kurczaczka na stol i gotowe,wielkie dzieki za przepis, pozdrawiam Michal ;)

jerzy pisze...

Świetny pomysł na sos, do kurczaka rewelacja