Ciasto Znakomite

Lekkie, wilgotne, czekoladowe cisto.


Ciasto I:

7 jaj
3/4 szkl. cukru
5 czubatych łyżek mąki
3 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, dalej ubijając dodawać żółtka. Na końcu delikatnie połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wylać na blaszkę wyłożoną folią aluminiową i piec ok 20 min w 170 st. C.

Ciasto II:

5 białek
3/4 szkl. cukru
1 łyżka miodu
20 dag orzechów włoskich (pogniecionych wałkiem)
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać. Wlać na taką samą blaszkę jak poprzednio i piec 20 min w 160 st.C na jasno złoty kolor.

Krem:

5 żółtek
1/2 szkl. cukru
cukier waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szkl. mleka
1,5 kostki masła

Do garnka wlać mleko, wsypać cukier i cukier waniliowy. Zmiksować żółtka z mąką i 3 łyżkami mleka. Do gotującego się mleka wlać żółtka i mieszać, aż masa zgęstnieje. Wystudzić budyń. Masło utrzeć na gładką masę i dodawać stopniowo po łyżce zimnego budyniu.

Do nasączenia i dekoracji:
1,5 szkl. mocnej kawy (lekko posłodzić)
4 kieliszki brandy
polewa czekoladowa
wiórki kokosowe

Ciasto kakaowe przekroić wzdłuż na pół, delikatnie nasączyć spód i wyłożyć połowę kremu. Przykryć ciastem orzechowym i dobrze je nasączyć. Wyłożyć resztę kremu i przykryć cistem kakowym. Nasączyć cisto kakowe i udekorować polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi.

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Dlaczego budyń po wystygnięciu robi się rzadki? Robiłam 2 razy na 2 sposoby i za każdym razem działo się to samo

Ania pisze...

Nie mam pojęcia dlaczego wyszedł ci rzadki. Budyń po wlaniu do mleka gęstnieje. Potem musi dobrze wystygnąć, zanim połączysz go z masłem. Ja gotuję go wieczorem i następnego dnia ucieram z masłem. Może mieszasz go w trakcie stygnięcia?