Lekkie, wilgotne, czekoladowe cisto.
7 jaj
3/4 szkl. cukru
5 czubatych łyżek mąki
3 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, dalej ubijając dodawać żółtka. Na końcu delikatnie połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wylać na blaszkę wyłożoną folią aluminiową i piec ok 20 min w 170 st. C.
Ciasto II:
5 białek
3/4 szkl. cukru
1 łyżka miodu
20 dag orzechów włoskich (pogniecionych wałkiem)
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać. Wlać na taką samą blaszkę jak poprzednio i piec 20 min w 160 st.C na jasno złoty kolor.
Krem:
5 żółtek
1/2 szkl. cukru
cukier waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szkl. mleka
1,5 kostki masła
Do garnka wlać mleko, wsypać cukier i cukier waniliowy. Zmiksować żółtka z mąką i 3 łyżkami mleka. Do gotującego się mleka wlać żółtka i mieszać, aż masa zgęstnieje. Wystudzić budyń. Masło utrzeć na gładką masę i dodawać stopniowo po łyżce zimnego budyniu.
Do nasączenia i dekoracji:
4 kieliszki brandy
polewa czekoladowa
wiórki kokosowe
Ciasto kakaowe przekroić wzdłuż na pół, delikatnie nasączyć spód i wyłożyć połowę kremu. Przykryć ciastem orzechowym i dobrze je nasączyć. Wyłożyć resztę kremu i przykryć cistem kakowym. Nasączyć cisto kakowe i udekorować polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi.
3 komentarze:
Dlaczego budyń po wystygnięciu robi się rzadki? Robiłam 2 razy na 2 sposoby i za każdym razem działo się to samo
Nie mam pojęcia dlaczego wyszedł ci rzadki. Budyń po wlaniu do mleka gęstnieje. Potem musi dobrze wystygnąć, zanim połączysz go z masłem. Ja gotuję go wieczorem i następnego dnia ucieram z masłem. Może mieszasz go w trakcie stygnięcia?
Na pewno sprawdzę Twój przepis ponieważ jestem wielką miłośniczką czekoladowych wypieków :). Z swojej strony polecam wypróbować wedlowski blok czekoladowy z chałwą wg. oryginalnego przepisu podanego na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/. Ostatnio robiłam to ciasto i szczerze powiem, że dodatek chałwy bardzo dobrze tu pasuje. Szczerze polecam taką wersję tradycyjnego bloku.
Prześlij komentarz