1 kaczka
2 wątróbki drobiowe
20 dag kawałków drobiowych
1 cebula
¼ kostki masła
2 pęczki pietruszki
1 kajzerka namoczona w mleku
3 łyżki bułki tartej
2 żółtka
1 jajo
Majeranek, sól, pieprz
Zioła do drobiu, czosnek
Kieliszek czerwonego wytrawnego wina
Z kaczki ostrożnie usunąć kości, aby nie naciąć skóry. Natrzeć kaczkę na zewnątrz i wewnątrz solą, pieprzem, ziołami do drobiu oraz czosnkiem, odstawić na 2-3 godziny. Cebule zeszklić na maśle. Kawałki drobiowe zmielić w maszynce, dodając w trakcie mielenia podsmażoną cebulę oraz odsączoną kajzerkę. Wątróbkę pokroić w małą kostkę i dodać do farszu wraz z poszatkowaną pietruszką, bułka tartą, jajkiem i żółtkami. Wszystko dobrze posolić, doprawić majerankiem i pieprzem.
Kaczkę napełnić farszem, zaszyć otwory, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać winem i odrobiną wody. Piec ok. 1,5 godziny w temp. 180st C na złoty kolor.
5 komentarzy:
Smakowicie się prezentuje!:))
Farsz jest naprawdę smaczny.Sprawdzony przepis od mamy:)
kaczka jest pyszna robiłam na te swieta tylko dodalam pieczarki do farszu,wraz ze sosem z jabłek i zurawiny niebo w gębie.
Ale rewelacyjnie wygląda. Mi jeszcze nigdy taka nie wyszła
Jerzy smakuje jeszcze lepiej jak wygląda ;)
Prześlij komentarz