4 nogi wieprzowe
0,5 kg pręgi wołowej
2 marchewki
½ pora
¼ selera
2 pietruszki
2 - 3 ząbki czosnku
2 jaja na twardo
0,5 filiżanki ugotowanego zielonego groszku
4 ziela angielskie
3 liście laurowe
Sól, pieprz
1 łyżka Kucharka
Nóżki oczyścić i umyć. Nóżki i pręgę gotować 2 - 2,5 godziny z dodatkiem ziela, liści laurowych oraz Kucharka. Po godzinie wrzucić warzywa (marchewki, pietruszki pora i selera). Po wyjęciu mięsa, odcedzić wywar i dodać roztarty czosnek, posolić i popieprzyć do smaku. Mięso obrać z kości i pokroić, lekko popieprzyć. Na dnie salaterek układać plaster jajka na twardo, pokrojoną marchewkę i groszek. Następnie włożyć mięso i zalać tężejącą galaretą. Wstawić do lodówki.
2 komentarze:
mimo tego, iz jest dość późna pora to nie pogardziłabym nawet teraz taka galareta :) pozdrawiam
taki nasz polski smak.
Prześlij komentarz