Ciasto Fiona

Przepis znalazłam na tym blogu. Jest to lekkie i pyszne ciasto, w sam raz na upalne popłudnie.



Biszkopt:

5 jaj
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju


Masa zielona:
Duża butelka zielonego Pysia 
3 budynie śmietankowe


Masa biała:
400 mln śmietanki kremówki 30%
1 zielona galaretka
2 paczki delicji ( z nadzieniem wiśniowym)
2 zielone galaretki
zielone winogrona



Przygotowanie spodu biszkoptowego

Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy jeszcze przez chwilę. Sztywną pianę delikatnie mieszamy z żółtkami i olejem. Następnie małymi porcjami dodajemy mąkę ( pszenną i ziemniaczaną ) oraz proszek do pieczenia - cały czas delikatnie mieszając. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30minut.





Przygotowanie zielonej masy




Budynie rozpuszczamy w 1,5 szklanki Pysia. Resztę napoju zagotować. Do zagotowanego Pysia dodajemy budynie i czekamy do ponownego zagotowania i zgęstnienia - cały czas mieszając. Powstałą masę ( zielony budyń ) wylewamy jeszcze ciepłą na ostudzony placek. Ciasto pokryte pierwszą masą pozostawiamy do ostygnięcia. Kiedy masa będzie już zimna, układamy delicje (ciasno obok siebie).





Przygotowanie białej masy




1 galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody. Pozostawiamy do ostygnięcia. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec powoli wlewamy galaretkę i dalej ubijamy. Tak przygotowaną masę wylewamy na zieloną masę pokrytą delicjami. Na tym etapie wkładamy ciasto do lodówki, przynajmniej na godzinę, aż do stężenia masy białej. Winogrona myjemy i kroimy na połówki, wyjmujemy pestki jeżeli jakieś są. Połówkami winogron dekorujemy wierzch ciasta.





2 galaretki rozpuszczamy w 800ml gorącej wody i pozostawiamy, aby lekko stężały. Następnie wylewamy na białą mase z winogronami i ponownie odtsawiamy do lodówki - tym razem aż do czasu stężenia galaretki.
Ciasto cały czas należy przechowywać w lodówce.

6 komentarzy:

zauberi pisze...

robiłam, pyszne jest! Fajnie Ci wyszło

judik1119 pisze...

Bardzo mi miło że skorzystałaś z mojego przepisu!:) Ładnie Ci wyszła ta Fionka:)

Szana pisze...

bardzo fajne ciasto, lubie takie "bogate ciasta" :)! masz bardzo łatwe i smaczne przepisy, bede wpadac :)

asieja pisze...

ale fajna słodka zieleń :-)

Ania pisze...

Judik dziękuję za przepis. Ciasto królowało na chrzcinach córci :)

Szana zapraszam :)

Anonimowy pisze...

to ciasto oryginalnie nazywa się Shrek ;)