Ciasto Pina Colada

Do zrobienia tego ciasta zainspirował mnie tort zrobiony przez Asię. Zamiast ricotty dodałam jeszcze jedna porcję mascarpone. Robiłam też wersję z ricottą, ale smakowo bardziej odpowiada mi ta z samym mascarpone. Ciasto jest niezwykle lekkie, a zarazem wilgotne. Wbrew pozorom nie jest pracochłonne, a warte grzechu ;) Najlepiej zrobić je dzień wcześniej, żeby postało w lodówce przed podaniem.


Biszkopt:
6 jaj
250 dag cukru
120g mąki tortowej
120g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
4 łyżki zimnej wody
Szczypta soli
Żółtka oddzielić od białek. Odłożyć 2 łyżki cukru, a resztę dodać do żółtek, wlać wodę i ubijać ok. 5 minut.  Obie mąki i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą i przesiać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać odłożone wcześniej 2 łyżki cukru. Pianę połączyć z ubitymi żółtkami mieszając delikatnie łyżką. Potem stopniowo dodawać przesiane mąki. Formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, natłuścić lekko olejem i oprószyć bułką tartą. Wlać ciasto i piec w 170stC około 40 minut.

Mus ananasowy:
2 puszki ananasa
1/4 szkl likieru kokosowego
2 płaski łyżki mąki ziemniaczanej
1/5 szkl zimnej wody
Ananasa odsączyć na sitku i pokroić w drobną kostkę. Połowę włożyć do garnka, zalać likierem i dusić  około 30 minut. W razie potrzeby podlewać odrobiną wody. Następnie zmiksować ananasa blenderem na mus, dodać resztę pokrojonego ananasa, wymieszać i zagotować jeszcze raz. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w 1/5 szkl zimnej wody i dodać do gotującego się ananasa, chwile pogotować, aż masa uzyska konsystencję dżemu. Ostudzić.

Masa kokosowa:
Puszka mleka kokosowego 400ml
1/4 szkl likieru kokosowego
1 szkl cukru
750g mascarpone
1 płaska łyżka żelatyny
Do rondelka wlać mleko kokosowe i likier, dodać cukier. Gotować na wolnym ogniu, aż powstanie gęsty syrop i będzie go nie więcej niż 1 szklanka. Ostudzić, ale w momencie łączenia go z serkiem, syrop musi  być lekko ciepły, żeby nitki syropu nie zastygały nam w połączeniu z zimnym mascarpone. Do miski włożyć mascarpone i cały czas delikatnie miksując połączyć go z syropem.
Do małego rondelka wsypać żelatynę i namoczyć ją w niewielkiej ilości zimnej wody. W większym garnku zagotować wodę i w goracej kapieli rozpuścić żelatynę. Następnie ostudzoną żelatynę połączyć z masą mascarpone.

Dodatkowo:
1/4 szkl likieru kokosowego
1/4 szkl wody
wiórki kokosowe

Połączyć wodę z likierem. Biszkopt przekroić na 3 części. Pierwszą część nasączyć niewielka ilością likieru wymieszanego z wodą. Posmarować połową musu ananasowego i 1/3 kremu. Potem położyć drugi blat biszkoptu, resztę dżemu i 1/3 kremu . Następnie położyć trzeci blat biszkoptu i rozsmarować na wierzchu pozostały krem. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Można użyć kolorowych wiórek lub tradycyjnych białych. Wstawić do lodówki.






2 komentarze:

Dusia pisze...

jakie pyszne ciasto:)

Ania pisze...

Jest naprawdę smaczne, polecam;)