Najlepsze pączki

Najsmaczniejsze pączki, jakie do tej pory piekłam. Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku. Pączki są delikatne, puszyste, nie nasiąkają tłuszczem i mają cudowny smak. Polecam! Pozostałe z pieczenia białka można wykorzystać w keksie orzechowym. Można je też zamrozić i wykorzystać w innym czasie. 


Porcja na 38 szt.

500 ml mleka
100g świeżych drożdży
6 łyżek cukru
1 kg mąki tortowej
szczypta soli
2 łyżki cukru waniliowego
2 jaja
8 żółtek
120g masła
4 łyżki spirytusu
konfitura różana
1 litr oleju  i kostka smalcu do smażenia

   Mleko podgrzać, żeby było ciepłe, ale nie gorące, dodać pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na ok. 15 min, żeby drożdże spieniły się. Resztę mąki przesiać do miski, dodać sól i cukier waniliowy. Jaja i żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą pianę ok. 15 min. Wyrośnięte drożdże połączyć z mąką, za pomocą drewnianej łyżki, a następnie dodać ubite jaja. Dokładnie wyrobić ciasto ręką ok. 20 min, aż będzie odchodzić od ręki. Gdyby było za gęste, można dodać 2-3 łyżki ciepłego mleka. Do wyrobionego ciasta dodać roztopione i wystudzone masło oraz spirytus. Zagnieść, żeby składniki połączyły się. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę.
   Po tym czasie wyłożyć wyrośnięte ciasto na oprószoną mąką stolnicę i powygniatać 2-3 minuty. Rozpłaszczyć ciasto na grubość 2 cm i ostrą szklanką wycinać pączki. Gotowe krążki rozłożyć na ściereczce w dużych odstępach, przykryć drugą ściereczką i zostawić na ok. 30 min, żeby podrosły. Jeżeli chcemy smażyć pączki od razu z nadzieniem, rozpłaszczyć delikatnie krążek na dłoni, włożyć nadzienie i zalepić. (Ja smażyłam pączki bez nadzienia. Upieczone i wystudzone pączki nadziewałam konfiturą za pomocą ostrej, podłużnej końcówki szprycy.)
   Roztopić i rozgrzać tłuszcz do temp. 180st C. Tłuszcz ma odpowiednią temperaturę, gdy po włożeniu końcówki drewnianej łyżki, spod spodu wydobywają się bąbelki. Smażyć pączki przez ok 2 min z każdej strony. Wykładać na papierowe ręczniki, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.  

Brak komentarzy: