Keks orzechowy

Bazowałam na przepisie z Tiny, wprowadzając kilka sowich zmian. est to bardzo proste i aromatyczne cisto.


8 białek
1 i 1/3 szkl cukru
25 dag masła
30 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 dag mielonych orzechów
5 dag mielonych migdałów
szczypta soli
gorzka czekolada
łyżeczka masła

Stopić i przestudzić masło. Ubić pianę z białek z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania dodać cukier, a następnie połączyć z przestudzonym, stopionym masłem. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, zmielonymi migdałami i orzechami. Suche składniki połączyć delikatnie łyżką z ubitą pianą. Wlać ciasto do foremki keksowej wyłożonej papierem, nasmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą. Piec ok. 60 min w 180st C.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać płaską łyżeczkę masła, polać upieczone i wystudzone ciasto. 

Brak komentarzy: