Makaron z boczkiem i cukinią



2 garście makaronu pełnoziarnistego
15 dag gotowanego chudego boczku
pół średniej cukinii
1 łyżka masła
sól, pieprz
parmezan

SOS:
2 żółtka
1 czubata łyżka mascarpone
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy

Boczek pokroić  i zrumienić na patelni, dodać 1 łyżkę masła i cukinię startą na tarce o dużych oczkach, smażyć 2-3 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Składniki sosu wymieszać ze sobą w kubku. Makaron ugotować i odcedzić, zostawiając w garnku 3-4 łyżki wody z gotowania. Do makaronu dodać boczek z cukinią i sos. Wszystko wymieszać, trzymając na małym ogniu ok. 1 min. Posypać serem.

5 komentarzy:

Panna Malwinna pisze...

Sycąco i smacznie,czego chcieć więcej;)

nietylkopasta.pl pisze...

Dodaj koniecznie przepis do konkursu na Durszlaku http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/makarony-swiata

nietylkopasta.pl pisze...

niestety dopóki nie ma banerka, przepisu do akcji nie mogę dodać

Rayla pisze...

Hej, pozwoliłam sobie zalinkować u siebie na blogu twój blog i przepis na korvapuusti. ;)
Pozdrawiam,
R.

jerzy pisze...

To mi przypomina potrawy które mój dziadek jadł. Ale chyba się skuszę i spróbuję