Zupa ta jest bardzo popularna nie tylko w regionie Gór Świętokrzyskich, ale chyba w całym kraju. Zalewajka swoją popularność zawdzęcza prostocie składników i łatwości przygotowaia. Jej smak zawsze przypomina mi dzieciństwo i wakacje spędzane u babci na wsi. Najlepsza wychodziła na zakwasie przyrządzanym samodzielnie przez babcię, ja jednak sama nie pokusiłam się jeszcze na takie eksperymenty i korzystam żurku kupionego w zaprzyjaźnionym warzywniaku.
4-5 średnich ziemniaków
4 plastry boczku wędzonego surowego
3 szt białej kiełbasy
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
3 grzybki suszone
1 duża cebula
1 szkl żuru
2-3 ząbki czosnku
1/2 szkl śmietany
1/2 szkl mleka
koper
sól, pieprz
jajko na twardo
Kiełbasę i 2 plastry boczku zagotować z zielem, liściem laurowym i suszonymi grzybkami. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i lekko posolić. Resztę boczku pokroić w drobną kostkę i zrumienić na patelni, dodać drobno pokrojoną cebulę. Kiedy ziemniaki będą miękkie wlać żurek, zetrzeć czosnek, dodać podsmażony boczek z cebulką i śmietanę połączoną z mlekiem. Wszystko doprawić solą i pieprzem. Na koniec wrzucić pokrojony drobno świeży koper. Podawać z jajkiem.
4 plastry boczku wędzonego surowego
3 szt białej kiełbasy
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
3 grzybki suszone
1 duża cebula
1 szkl żuru
2-3 ząbki czosnku
1/2 szkl śmietany
1/2 szkl mleka
koper
sól, pieprz
jajko na twardo
Kiełbasę i 2 plastry boczku zagotować z zielem, liściem laurowym i suszonymi grzybkami. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i lekko posolić. Resztę boczku pokroić w drobną kostkę i zrumienić na patelni, dodać drobno pokrojoną cebulę. Kiedy ziemniaki będą miękkie wlać żurek, zetrzeć czosnek, dodać podsmażony boczek z cebulką i śmietanę połączoną z mlekiem. Wszystko doprawić solą i pieprzem. Na koniec wrzucić pokrojony drobno świeży koper. Podawać z jajkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz