Kolejną propozycją w zabawie „Gotujemy po polsku” są roladki boczkowe z kiszoną kapustą. Pomysł zaczerpnęłam z wydania specjalnego ‘tiny’ – „Obiad prosto z piekarnika”. Przepis został nieco przeze mnie zmieniony.
1 kg chudego surowego boczku
1 kg kiszonej kapusty z marchewką
natka pietruszki
1szkl białego wytrawnego wina
1 szkl wody
1 duża cebula
olej
łyżka masła
2 jagody jałowca
2 liście laurowe
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz czarny, pieprz ziolowy
Umyte i osuszone mięso pokroić na plastry o grubości ok. 3 cm. Każdy plaster przeciąć na pół, ale nie do końca (ma się otwierać jak książka). Rozbić i doprawić solą i pieprzami, odstawić do lodówki. Odcisnąć 4 garście kapusty, poszatkować i połączyć z poszatkowaną drobno natką pietruszki. Farsz rozkładać na roladach, zwinąć i spiąć wykałaczkami. Następnie zrumienić roladki na rozgrzanym tłuszczu, potem zalać szklaną wina i wody i dusić je na wolnym ogniu 1,5h. Resztę kapusty poszatkować. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zrumienić, dodać kapustę i przyprawić jałowcem, liściem, solą i pieprzem, dusić ok. 15 min, a następnie przełożyć do glinianego naczynia lub brytfanki. Na kapuście ułożyć roladki, a sosem spod roladek polać wszystko i przykryć folią aluminiową. Zapiekać 30-40 min w temp 180st.
1 komentarz:
wyglądają smakowicie!! muszą być pyszne :)
Prześlij komentarz