Paluszki z dorsza w panierce kuskus


To kolejny przepis, który mnie zaciekawił na blogu Asi. Przygotowane w ten sposób paluszki są niezwykle chrupiące, ale zgodnie z radą koleżanki paluszków nie należy długo smażyć, gdyż kasza wtedy staje się zbyt twarda.


1/2 szkl kaszki kuskus
1/2 szkl wrzącego bulionu
10 g masła
1 łyżka natki pietruszki
1 łyżka otartej skórki cytrynowej
1 łyżka soku z cytryny
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
300 g filetów z dorsza
mąka do obtoczenia
1 jajko
olej roślinny do smażenia

Kaszkę kuskus zalać gorącym bulionem, przykryć i odstawić na 5 minut. Dodać masło i wymieszać delikatnie widelcem. Dodać pokrojoną drobno natkę pietruszki, skórkę i sok z cytryny, sól oraz pieprz, wymieszać. Rybę pokroić na mniejsze kawałki, obtaczać w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na końcu w kuskusie (nie koniecznie dokładnie, aby panierka nie była zbyt twarda). Na patelni rozgrzać 1 cm warstwę oleju i na średnim ogniu smażyć paluszki na lekko złoty kolor. Nie rumienić za bardzo, zbyt długie smażenie możne sprawić, że kaszka stwardnieje. Podawać z surówką i grillowanymi ziemniakami.

6 komentarzy:

Gosia pisze...

bardzo interesujaca wersja paluszkow :)

cudawianki pisze...

to musi byc pyszne :-)

Ania pisze...

Jest naprawde pyszne i lekkie

Anonimowy pisze...

Przepisy są znakomite!. Dziękuje za udział w akcji RYBA JEST DOBRA NA WSZYSTKO.

odrobinawanilii pisze...

oo ciekawe ciekawe. wypróbuję :)

Anonimowy pisze...

Bardzo fajny przepis, myślę, że warto go wysłać wraz ze zdjęciem na konkurs kulinarny na stronie www.kpryba.pl i wygrać książkę