Inną propozycją do zabawy "Gotujemy po polsku!" pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl jest delikatny, wilgotny sernik z dynią.
Ciasto:
1 szklanka pokruszonych herbatników
3 łyżki masła
2 łyżeczki cukru
Masło roztopić, wszystko wymieszać i wyłożyć dno tortownicy. Piec 10 min w temp. 180st C.
450g kremowego serka śmietankowego
1 szkl cukru pudru
1 szklanka musu z przesmażonej dyni
½ szkl kwaśnej śmietany
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki przyprawy korzennej do pierników
¼ łyżeczki soli
4 jaja
W misce ubić serek, dodać cukier i pozostałe składniki. Na końcu dodawać po jednym jajku, nadal ubijając mikserem. Wlać ciasto na upieczony z herbatników spód, zabezpieczyć dodatkowo brytfankę folią z zewnątrz, wstawić do drugiej większej brytfanki, zalanej do połowy wysokości gorącą wodą. Piec w kąpieli wodnej około godziny.
Przed podaniem schłodzić. Podawać z kwaśną śmietaną z dodatkiem cukru i wanilii.
3 komentarze:
Jeszcze sernika z dynią nie robiłam. Ciekawa jestem jak smakuje.
Pozdrowienia:)
A gdzie link z oryginalnym przepisem? Wnioskując po przepisie i po zdjęciu mam nieodparte wrażenie, że powinien byc podpięty ten link... http://gotowaniecieszy.blox.pl/2010/10/Sernik-dyniowy.html
Kasiu, bazowałam na tym przepisie http://mojewypieki.blox.pl/2007/10/Pumpkin-cheesecake-sernik-z-dynia.html. Ten sernik pieczony jest w kapieli wodnej i nie ma w nim budyniu, ale twój przepis też jest ciekawy, może kiedyś go wypróbuję.
Prześlij komentarz