Jest to jedna z moich ulubionych zup. Ma ciekawy smak i doskonale rozgrzewa brzuszek po długim jesiennym spacerze. Soja w połączeniu z pęczakiem to duet wart wypróbowania.
1szkl ziarna sojowego
1 litr bulionu
marchewka
pietruszka
por
seler
5 czubatych łyżek pęczaku
pieprz
sól lub kucharek
2 łyżki śmietany
koperek
Soję dzień wcześniej należy przepłukać, zalać zimną woda i moczyć przez noc. Następnego dnia odcedzić i ponownie zalać wodą, posolić i gotować do miękkości ok. 2h. Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Pora drobno poszatkować. Kiedy soja będzie już miękka, dodać bulion i przygotowane warzywa. Po ok. 10 min dodać pęczak i gotować do miękkości. Doprawić solą i pieprzem. Na końcu zaprawić śmietaną i dodać drobno pokrojony koper.
2 komentarze:
Zupa jest świetna! Właśnie zrobiłam i skonsumowałam. Jedynie zamiast kaszy dałam ziemniaczki!
Oszalałam na jej punkcie ;)
Zamiast 2 godzin gotowania soi proponuję 30 min szybkowaru.
Prześlij komentarz