Faworki



Faworki znane też jako chrusty, są obowiązkowym elementem Tłustego Czwartku. Te lekkie, kruche i delikatne cuda potrafią wprawić z zachwyt nasze podniebienia.




25 dag mąki
4 żółtka
2-3 łyżki gęstej śmietany
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu lub spirytusu

Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto, powinno mieć konsystencję ciasta na pierogi. Zagniecione ciasto należy tłuc wałkiem, składać i znów tłuc, powtarzając tę czynność wielokrotnie, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Potem należy je schłodzić w lodówce. Następnie rozwałkować bardzo cienko i radełkiem wycinać prostokąty 3x12cm. W środku każdego kawałka naciąć dziurkę i przełożyć prze nią jeden z boków tak, aby powstała kokardka. Faworki smażyć na złoto na rozgrzanym smalcu. Podawać oprószone pudrem.

1 komentarz:

ugotujmy pisze...

co racja to racja
wprawiają w zachwyt niewątpliwie :-)