Kapustnica


W ramach tygodnia kuchni słowackiej zapraszam na tradycyjną kapustnicę. Zupa jest jednym z dań serwowanych często na weselach, jak również w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Bazowałam na przepisie ze słowackiego bloga.




½ kg kiszonej kapusty
1 cebula
30 dag kiełbasy
10 dag wędzonego boczku
3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
garść suszonych grzybów
2 suszone śliwki
2-3 ziemniaki
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
sól, pieprz, czerwona papryka słodka, kucharek
2 łyżki kwaśnej śmietany

Należy spróbować czy kapusta nie jest zbyt kwaśna, w razie potrzeby przepłukać. Następnie poszatkować, zalać wodą, dodać całą kiełbasę, grzybki, śliwki, liście, ziele i kucharka. Zagotować kapustę i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować kapustę do miękkości, w trakcie wyjąć ugotowana kiełbasę, obrać ze skóry i pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę, zrumienić poszatkowaną cebulę i drobno pokrojony boczek, a następnie dodać do ugotowanej kapusty. Wrzucić też pokrojoną kiełbasę, doprawić solą, pieprzem i papryką do smaku, dodać przecier i śmietanę. Oprószyć świeżym koperkiem.

Brak komentarzy: