Śledzie podane w tej postaci są aromatyczne i bardzo smaczne. Zioła prowansalskie i pomidory nadają im lekki, niepowtarzalny smak.
6 płatów śledzi
3-4 cebule
zioła prowansalskie
1 łyżeczka miodu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
pieprz
olej
Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, żeby nie były zbyt słone. Pokroić płaty w mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka i delikatnie zrumienić na oleju, dodać zioła prowansalskie, miód i koncentrat. Śledzie układać w pojemniku warstwami, na przemian warstwa śledzi, oprószona pieprzem, a potem wystudzona cebula z pomidorami. Zakończyć warstwą cebuli. W razie potrzeby polać jeszcze oliwą. Zostawić na noc w lodówce.
3-4 cebule
zioła prowansalskie
1 łyżeczka miodu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
pieprz
olej
Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, żeby nie były zbyt słone. Pokroić płaty w mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka i delikatnie zrumienić na oleju, dodać zioła prowansalskie, miód i koncentrat. Śledzie układać w pojemniku warstwami, na przemian warstwa śledzi, oprószona pieprzem, a potem wystudzona cebula z pomidorami. Zakończyć warstwą cebuli. W razie potrzeby polać jeszcze oliwą. Zostawić na noc w lodówce.
2 komentarze:
przepis bardzo mi odpowiada, utrzymuję się w podobnej konwencji,dodaję tylko namoczonych koryntek i zwiórkowanych migdałów.
Ciekawy pomysł z tymi wiórkami, nastepnym razem wypróbuję :)
Prześlij komentarz