Kurczak tikka masala i ryż curry

Jest to danie brytyjskie, ale oparte na tradycji kuchni indyjskiej. Jego wielokulturowość sprawia, że istnieje niezliczona ilość przepisów na tę potrawę, ja bazowałam na tym. Podałam go z ryżem curry, który moim zdaniem świetnie pasuje do tego dania.



2 piersi z kurczaka
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól
1 łyżeczka kardamonu
½ łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka zmielonych nasion kolendry
¼ łyżeczki szafranu
½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
1 łyżeczka mieszanki garam masala
puszka pomidorów
100 ml wody
½ szkl jogurtu naturalnego
natka pietruszki lub kolendry


Mięso pokroić w grubą kostkę, dodać przepuszczony przez praskę czosnek, posolić i wstawić do lodówki na pół godziny. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zrumienić na oliwie. Sypkie przyprawy wymieszać w misce i wrzucić do zrumienionej cebuli, smażyć ok. 1 min stale mieszając. Następnie dodać pomidory wraz z sokiem (rozdrobnić je wcześniej widelcem), a po minucie dolać wodę. Doprawić sola do smaku. Dodać kurczaka i dusić ok. 15 min , aż kurczak będzie miękki. Następnie wlać jogurt i dusić jeszcze 5 min.

Ryż curry:
¾ szkl ryżu
1,5 łyżeczki curry
kostka bulionowa z oliwą z oliwek
½ łyżeczki soli

Na rozgrzaną oliwę wsypać ryż i smażyć ok. 3 min. Ostrożnie zalać 1,5 szkl wrzątku (uważać na gorącą parę!). Dodać curry, kostkę rosołową i sól. Gotować na małym ogniu, aż ryż wchłonie wodę.

2 komentarze:

Adrijah pisze...

lubię takie klimaty w kuchni :)

Anonimowy pisze...

Kurczak przyrzadzany w ten sposob juz od dawna chodzil mi po glowie. W koncu sie udalo :)

Wlasnie zrobilem sobie takiego kurczaczka z ryzem na kolacje. Wyszedl troche ostry i pikantny, ale na szczescie ryz byl lagodny.

Wydaje mi sie, ze lepiej smakowalby, gdyby przygotowac i podawac wszystko osobno, tzn osobno smazymy kurczaka na glebokim tluszczu i osobno przygotowujemy sos. Nastepnym razem wlasnie w ten sposob go przyrzadze :)

Pozdrawiam,
voytecku.