Ziemniaczane kotlety z soczewicą i pieczarkami

Przepis dostałam od mamy. Kotlety są lekkie i zdrowe. Najlepiej smakują podane z gęstym jogurtem naturalnym.



½ kg ziemniaków
2 łyżki maki pszennej
1 łyżka mąki gryczanej
2 jajka
½ szkl ugotowanej zielonej soczewicy
4-5 pieczarek
½ cebuli
2 łyżki tartego sera żółtego
natka pietruszki
sól, pieprz
bułka tarta
otręby

Ziemniaki ugotować i przepuścić przez praskę. Dodać obie mąki,1 jajko, wyrobić ciasto i schłodzić chwile w lodówce. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i zrumienić na maśle wraz z poszatkowaną drobno cebulką. Wystudzone pieczarki, soczewicę, pietruszkę i ser połączyć, doprawić solą i pieprzem. Ziemniaczane ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm i pociąć w duże kwadraty. Na środku każdego kawałka ciasta układać farsz i sklejać brzegi, formując podłużne kotleciki. Roztrzepać jajko. Kotlety obtoczyć najpierw w mące pszennej, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej wymieszanej pół na pół z otrębami. Rozgrzać olej i smażyć kotlety na małym ogniu.

7 komentarzy:

karolka pisze...

bardzo apetycznie wygladaja
czy mozna jakos zastapic make gryczana?

pozdrawiam karola

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

pomysłowe i niezwykle apetyczne, poczęstuj jednym ;)

adda73 pisze...

Na pewno smakowałyby mi Twoje kotlety, ich skład brzmi pysznie :) Mam tylko pytanie, czy łatwo je się formuje w dłoniach przed usmażeniem? Czy masa jest dość zwarta?

Ania pisze...

Karolko jeżeli nie masz maki gryczanej myślę, że możesz zamiast niej dodać o jedną łyżkę mąki pszennej więcej. Zyczę smacznego :)

Ania pisze...

Adda73 ciasto powinno być zwarte. Przed rozwałkowaniem posyp stolnicę maką. Konsystencja ciasta jest podobna do ciasta na knedle.

Anonimowy pisze...

Bardzo pyszne musza byc, lubie takie ''kotleciki'' ziemniaczane w panierce, mmmm. :)

Pozdrawiam!

aklat pisze...

Pysznie wyglądają :) Właśnie takiego przepisu szukałam, muszę je zrobić na święta.
Dzięki za pomysł :)