Kruche i smaczne ciasto z dodatkiem płatków owsianych. Świetnie smakuje na ciepło z lodami waniliowymi. Zamiast jabłek można wykorzystać inne owoce lub dżem.
3 szkl płatków owsianych
1 szkl mąki
2 jaja
1 kostka margaryny
½ szkl cukru
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
jabłka
cynamon
2-3 łyżki soku z cytryny
Margarynę rozpuścić i zeszklić na niej płatki. Odstawić do ostygnięcia. Do wystudzonych płatków dodać pozostałe składniki. Ciasto podzielić na dwie części. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny i oprószyć cynamonem. Foremkę do ciasta o boku 24cm wysmarować tłuszczem i oprószyć bułka tartą. Wyłożyć jedna częścią ciasta, na to jabłka, a na wierzchu pokruszyć pozostałe ciasto. Piec 40-50min w 180stC.
1 komentarz:
Bardzo fajny pomysł, Szybko i pyszna szalotka,Dziś ja zrobiłam :)
Prześlij komentarz