Pierogi z soczewicą są bardzo smaczne, a zarazem zdrowe. Jest to znakomita propozycja nie tylko dla wegetarian. Bazowałam na przepisie z lutowego numeru ‘mojego gotowania’.
Ciasto:
2 czubate szkl maki
1 jajo
szczypta soli
½ szkl letniej wody
Do przesianej maki dodać sól, wbić jajo i zarabiać ciasto dodając stopniowo wodę, aż powstanie elastyczne ciasto.
Farsz:
25 dag zielonej soczewicy
1-2 cebule
jajo
2-3 łyzki tartej bułki
sos sojowy
2 łyżki masła
sól, pieprz
Soczewice zalać wodą i gotować do miękkości ok. 40 min. Odcedzić i zostawić na sitku. Cebulę obrać i drobno pokroić, zeszklić na rozgrzanym maśle, a potem dodać do ugotowanej soczewicy. Do farszu wbić jajko, dosypać bułkę tartą, przyprawić sosem sojowym i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Ciasto cienko rozwałkować, wycinać krążki, wypełniać farszem i formować pierogi. Gotować w dużej ilości osolonego wrzątku ok. 2-3 min po wypłynięciu. Najlepiej smakują obsmażane na maśle z dodatkiem 2 ząbków tartego czosnku.
2 czubate szkl maki
1 jajo
szczypta soli
½ szkl letniej wody
Do przesianej maki dodać sól, wbić jajo i zarabiać ciasto dodając stopniowo wodę, aż powstanie elastyczne ciasto.
Farsz:
25 dag zielonej soczewicy
1-2 cebule
jajo
2-3 łyzki tartej bułki
sos sojowy
2 łyżki masła
sól, pieprz
Soczewice zalać wodą i gotować do miękkości ok. 40 min. Odcedzić i zostawić na sitku. Cebulę obrać i drobno pokroić, zeszklić na rozgrzanym maśle, a potem dodać do ugotowanej soczewicy. Do farszu wbić jajko, dosypać bułkę tartą, przyprawić sosem sojowym i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Ciasto cienko rozwałkować, wycinać krążki, wypełniać farszem i formować pierogi. Gotować w dużej ilości osolonego wrzątku ok. 2-3 min po wypłynięciu. Najlepiej smakują obsmażane na maśle z dodatkiem 2 ząbków tartego czosnku.
1 komentarz:
proponuje zmielic soczewice, ja tak zawsze robie jak przygotowuje je rowniez z miesem lub bez. Nie bedzie sie nic beznadziejnie sypalo.
pozdrawiam
Prześlij komentarz