Ciasto migdałowe 'Santiago de Compostela'


Zamiast tradycyjnego mazurka przygotowałam aromatyczne ciasto migdałowe. Skorzystałam z przepisu na popularną w hiszpańskiej Galicji tartę „Santiago de Compostela”.



200g maki
100g zimnego masła
2 łyżki cukru
Szczypta soli

3 jaja
150g cukru
150g słodkiej śmietany 36%
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej
75g masła
150g mielonych migdałów

Z maki z dodatkiem posiekanego masła, cukru i soli oraz 3 łyżek wody zagnieść ciasto. Następnie zawinąć je w folię i chłodzić w lodówce ok. 1 godz. Kwadratową blaszkę o boku 20cm natłuścić i oprószyć bułką tartą. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim spód i boki formy. Na cieście położyć pergamin i obciążyć dno grochem lub fasolą. Piec 20 min w 200 stC. Wyjąc z piekarnika, usunąć pergamin i fasolę.
Jaja wbić do metalowej miski, wymieszać z cukrem i ubijać na puszystą masę. Wymieszać ze śmietaną, sokiem oraz skórką z cytryny, dodać masło pokrojone w płatki. Miskę wstawić do gorącej kąpieli wodnej, składniki ubijać mikserem na gęstą, kremową masę. Na końcu dodać tarte migdały i wymieszać. Masę wyłożyć na gorące ciasto , wygładzić i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stC na ok. 45min., aż masa migdałowa stwardnieje.
Tradycyjnie ciasto św. Jakuba powinno być posypane cukrem pudrem i ozdobione znakiem krzyża, ale tym razem zrobiłam świąteczną dekorację.

1 komentarz:

majana pisze...

Sliczne ciasto :)) Wspaniałe na święta :) Pozdrawiam.