10 -12 dużych plastrów szynki
30 dag tłustego twarożku
10 dag kremówki
3 łyżki tartego chrzanu
Łyżeczka soku z cytryny
1 szkl bulionu
150 ml wytrawnego wina białego lub różowego
2 łyżki żelatyny
Łyżka siekanych ziół
Łyżka pokrojonej w kostkę czerwonej papryki
sól, biały pieprz
Twaróg przetrzeć przez sito, dodać chrzan i łyżeczkę soku z cytryny, wymieszać. Śmietanę ubić i delikatnie połączyć z twarożkiem, doprawić sola i pieprzem. Plastry szynki okroić, aby miały równe boki i nie było skórki. Serek rozsmarowywać na plastrach i zwijać w ruloniki, układać na półmisku. Bulion zagotować i rozpuścić w nim żelatynę, dodać wino i ostudzić. Tężejącą galaretką polać ruloniki, posypać ziołami i papryką. Wstawić do lodówki. Przed podaniem, można udekorować sosem tatarskim i świeżymi ziołami.
30 dag tłustego twarożku
10 dag kremówki
3 łyżki tartego chrzanu
Łyżeczka soku z cytryny
1 szkl bulionu
150 ml wytrawnego wina białego lub różowego
2 łyżki żelatyny
Łyżka siekanych ziół
Łyżka pokrojonej w kostkę czerwonej papryki
sól, biały pieprz
Twaróg przetrzeć przez sito, dodać chrzan i łyżeczkę soku z cytryny, wymieszać. Śmietanę ubić i delikatnie połączyć z twarożkiem, doprawić sola i pieprzem. Plastry szynki okroić, aby miały równe boki i nie było skórki. Serek rozsmarowywać na plastrach i zwijać w ruloniki, układać na półmisku. Bulion zagotować i rozpuścić w nim żelatynę, dodać wino i ostudzić. Tężejącą galaretką polać ruloniki, posypać ziołami i papryką. Wstawić do lodówki. Przed podaniem, można udekorować sosem tatarskim i świeżymi ziołami.
1 komentarz:
Bardzo ciekawy pomysł na przystawkę lub na przyjęcie :) Z pewnością by mi smakowały :) Pozdrawiam
Prześlij komentarz