Wiosenny szpinak

Rozpoczął się sezon wiosennych nowalijek. Przedstawiam przepis na szybkie, syte i niezwykle smaczne danie.

4 młode ziemniaki
2 garście świeżego szpinaku
½ cebuli
4 ząbki czosnku
Oliwa
Sól, pieprz
Przyprawa do kurczaka
2 małe pomidory
1 jajo

Ziemniaki ugotować w mundurkach i obrać. Można użyć ziemniaków z wczorajszego obiadu, jeśli zostały ;) Ziemniaki przekroić na ćwiartki i zrumienić na rozgrzanej oliwie oprószone przyprawą do kurczaka. Zdjąć ziemniaki z patelni, dolać oliwę w razie potrzeby i zrumienić na niej poszatkowaną cebulę i czosnek. Umyte liście szpinaku porwać i dodać do cebuli. Dusić ok. 1 min i wrzucić ziemniaki i pokrojone w ósemki pomidory, na środku wbić jajo, doprawić wszystko solą i pieprzem i przykryć pokrywką. Zostawić na małym ogniu do momentu, aż jajko zetnie się odpowiednio.

Brak komentarzy: