W sezonie grillowym bardzo często robimy tą sałatkę. Jest bardzo smaczna i świetnie pasuje do pieczonej kiełbaski itp. Zmieniłam nieco tradycyjny niemiecki przepis dodając do sałatki curry.
5 średnich ogórków konserwowych
3 łyżki majonezu
1-2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
Szczypiorek
1 łyżka octu winnego jabłkowego
1 łyżeczka cukru
1-2 łyżeczki curry
Sól, pieprz
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. W tym czasie ogórki przekroić na ćwiartki , a następnie w plasterki. Z majonezu, jogurtu, curry, cukru i octu przygotować sos. Szczypiorek drobno posiekać. Gdy ziemniaki lekko przestygną, obrać jej ze skórki i pokroić w grubą kostkę. Jeszcze ciepłe ziemniaki zalać przygotowanym wcześniej sosem, doprawić solą i pieprzem, dodać szczypiorek i wymieszać. Odstawić do lodówki na ok. godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz