Łopatka z suszonymi owocami

Pieczone mięso zawsze gości na świątecznym stole. Jest doskonałe zarówno na ciepło jaki na zimno.

1,5 kg łopatki bez kości
3 łyżki smalcu
Sok z cytryny
5 łyżek nalewki gruszkowej
2 łyżki oleju
Sól
½ łyżeczki tłuczonego pieprzu kolorowego
½ łyżeczki utłuczonych ziaren jałowca
15 dag suszonych moreli
15 dag śliwek kalifornijskich
15 dag suszonej żurawiny
1/3 szkl żubrówki

Owoce zalać wódka i odstawić na dobę, co kilka godzin mieszając. Olej wymieszać z sokiem z cytryny, nalewką i przyprawami, natrzeć mięso i wstawić na dobę do lodówki. Ostrym nożem zrobić w mięsie głęboką kieszeń i wypełnić ją namoczonymi owocami. Otwór zaszyć. Mięso obsmażyć ze wszystkich stron na smalcu. Przełożyć do rękawa do pieczenia, podlać 3-4 łyżkami wody i piec w 180 stC przez ok. 2 godziny.

2 komentarze:

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

bardzo lubię pieczone mięso z owocami, wiele osób krzywi sie na to połączenie, ale mi bardzo smakuje

kasiaaaa24 pisze...

Bardzo lubię połączenie mięsa z owocami - cielęcina z wiśniami, kurczak z brzoskwiniami lub ananasem, a o Twoje pieczyste bardzo do mnie przemawia :)