Sałatka śledziowa

Przepis znalazłam w świątecznym wydaniu „Mojego gotowania”. Sałatka jest bardzo smaczna, lekko kwaskowa i delikatna.



25 dag filetów śledziowych
1 winne jabłko
1 szkl ugotowanej drobnej fasolki
4 korniszony
Kilka marynowanych grzybków
5 śliwek w occie
2 jaja na twardo
4 łyżki majonezu
1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżka soku z cytryny
Szczypta cukru
Sól, pieprz

Płaty śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie , żeby nie były za słone, następnie osuszyć i pokroić w średnią kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Jabłko pokroić w drobną kostkę, dodać do fasolki i połączyć ze śledziami. Korniszony, grzybki i śliwki drobno posiekać , jajka pokroić w średnią kostkę, następnie dodać wszystko do sałatki. Majonez połączyć z jogurtem i sokiem z cytryny, dodać sól i pieprz, dokładnie wymieszać i polać sałatkę. Wstawić na 3 godziny do lodówki.

Brak komentarzy: