Podróżowanie po tajnikach kuchni szkockiej zaczynam od zaproponowania tradycyjnej zupy, która trochę przypomina nasz krupnik. Zdrowa i pożywna zupa podawana jest często w Nowym Roku. Zwykle gotuje się ją na baraninie, ja przygotowałam jednak lżejszą wersję na wywarze z indyka.
skrzydło z indyka
kostka rosołowa wieprzowa
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
75g kaszy jęczmiennej
1 cebula
75g grochu łuskanego
1 por
3 marchewki
2 łyżki świeżo posiekanej pietruszki
sól, pieprz
kostka rosołowa wieprzowa
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
75g kaszy jęczmiennej
1 cebula
75g grochu łuskanego
1 por
3 marchewki
2 łyżki świeżo posiekanej pietruszki
sól, pieprz
Skrzydło opłukać i gotować do miękkości z dodatkiem liści, ziela i kostki rosołowej. Przecedzić wywar. Cebulę poszatkować w drobną kostkę i zeszklić na oliwie, dodać do wywaru razem z kaszą i grochem. Gotować ok. 0,5h, potem wrzucić posiekane wcześniej warzywa (pora przekroić na pół i posiekać w piórka, marchewki zetrzeć na tarce). Gotować, aż warzywa będą miękkie, doprawić do smaku pieprzem, solą i świeżą pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz