Chleb z suszonymi pomidorami

Do upieczenia tego chleba zainspirował mnie przepis na stronie Nice and Smooth, jednak z braku ładnych smacznych pomidorów o tej porze roku wykorzystałam suszone z zalewy.
280 ml wody
1 łyżka oliwy
1 ½ łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki bazylii
½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1 średnia cebula
4-5 suszonych pomidorów w oliwie
500g mąki
1 łyżeczka suszonych drożdży

Cebulę poszatkować i zrumienić na maśle. Pomidory pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki umieścić w podanej kolejności w pojemniku do pieczenia chleba. Piec na programie podstawowym 3h20min.

Jeżeli ktoś nie ma maszyny do pieczenia chleba należy z podanych składników wyrobić ciasto i odstawić je do wyrośnięcia na ok. 1h. Następnie ciasto należy odgazować, uformować bochenek, umieścić go w keksówce, przykryć ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 45min. Posmarować wierzch jajkiem rozmąconym z wodą i piec 35-40min w 200stC.

3 komentarze:

asieja pisze...

nigdy nie jadłam takiego chleba
pyszny musi byc :-)

Anka pisze...

chleba z suszonymi pomidorami ni epróbowałam jeszcze piec, ale wszystko przede mną. Musi byc pyszny.
Jak dotąd, najbardziej chyba lubię taki bazyliowy :)

Zwegowani.pl pisze...

ciekawy chlebek :) ale pewnie i tak wszamałabym go z pomidorkiem na wierzchu :) jak pomidorowo, to na całego :)
pozdrawiam! Ally ze Zwegowanych