Jest to banalnie prosty przepis na chleb, który zawsze wychodzi. Od niego zaczęłam swoją przygodę z pieczeniem chleba w automacie. Polecam go początkującym. Domowy chleb jest bardzo smaczny i lepiej się przechowuje, a niepowtarzalny zapach który rozchodzi się po mieszkaniu podczas pieczenia przywołuje wspomnienia z wakacji na wsi.
325 ml letniej wody
2 łyżki oleju
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
2,5 łyżki mleka w proszku
3,5 szkl mąki pszennej (np. Szymanowskiej)
1,5 łyżeczki drożdży instant
siemię lniane niełuskane 2-3 łyżki
waga 1000g
czas wypieku 3:20
Wszystkie składniki (oprócz siemienia lnianego) umieścić w formie do pieczenia w podanej kolejności. Wybrać program 1, ustawić odpowiednią wagę i stopień zrumienienia. Po usłyszeniu sygnału w trakcie wyrabiania ciasta dodać siemię.
2 łyżki oleju
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
2,5 łyżki mleka w proszku
3,5 szkl mąki pszennej (np. Szymanowskiej)
1,5 łyżeczki drożdży instant
siemię lniane niełuskane 2-3 łyżki
waga 1000g
czas wypieku 3:20
Wszystkie składniki (oprócz siemienia lnianego) umieścić w formie do pieczenia w podanej kolejności. Wybrać program 1, ustawić odpowiednią wagę i stopień zrumienienia. Po usłyszeniu sygnału w trakcie wyrabiania ciasta dodać siemię.
3 komentarze:
to proste, gdy ma się maszynę
ja nie mam,
ale nie zmienia to faktu,
że wygląda pysznie
asieja
Możesz wyrobić ten chlebek ręcznie, a potem upiec go w foremce w piekarniku.
Bardzo ładnie wyrośnięty, wygląda bardzo smacznie. :)
Pozdrawiam!
Prześlij komentarz