Aromatyczny kurczak

Bardzo smaczna i niezwykle aromatyczna wersja kurczaka. Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami. Przepis pochodzi z jednego z serwisów kulinarnych.

1 kurczak podzielony na ćwiartki
Sól, świeżo zmielony pieprz
Majeranek
½ kostki stopionego masła
4 łyżeczki sproszkowanej zupy borowikowej
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka oregano
½ łyżeczki zmielonych nasion gorczycy
1 łyżeczka całych nasion gorczycy
Kilka kropli sosy Tabasco
4 utarte ząbki czosnku
1/3 szkl bulionu drobiowego
1 łyżeczka cukru

Kurczaka posolić i oprószyć majerankiem i pieprzem, odstawić do lodówki na ok. 2h. Pozostałe składniki połączyć i posmarować tym kurczaka. Mięso ułożyć w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym, dodać 3-4 łyżki wody, przykryć folią aluminiową i piec w temp. 180 stC, aż mięso będzie miękkie. Pamiętać, żeby co jakiś czas polewać mięso powstałym sosem. Pod koniec pieczenia zdjąć folię i zwiększyć temp. do 200 stC, żeby skórka była rumiana i chrupka.

Brak komentarzy: