Przepis znalazłam na stronie Pascala. Jest to wspaniała sałatka pełna zdrowia.
250g zielonej soczewicy
1 kostka bulionowa z oliwą i ziołami
1 cebula biała
1 cebula czerwona
4 goździki
2 liście laurowe
150g chudego boczku
1 łyżka musztardy
1 łyżka octu
4 łyżki oliwy
½ pęczka natki pietruszki
½ pęczka szczypiorku
Sól, pieprz
Kostkę bulionową rozpuścić w 1 litrze wrzątku. Powstałym wywarem zalać soczewicę. Białą cebulę nabić goździkami i dodać do soczewicy, dorzucić liście laurowe i gotować, aż soczewica będzie miękka. Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na patelni. Czerwona cebulę posiekać w drobną kostkę. Z musztardy, octu i oliwy zrobić winegret. Ugotowaną cebulę odcedzić, wyjąć cebulę z goździkami oraz liście. Do wystudzonej soczewicy dodać boczek oraz sos winegret, dorzucić poszatkowaną natkę i szczypiorek, wymieszać. Schłodzić w lodówce przed podaniem.
1 kostka bulionowa z oliwą i ziołami
1 cebula biała
1 cebula czerwona
4 goździki
2 liście laurowe
150g chudego boczku
1 łyżka musztardy
1 łyżka octu
4 łyżki oliwy
½ pęczka natki pietruszki
½ pęczka szczypiorku
Sól, pieprz
Kostkę bulionową rozpuścić w 1 litrze wrzątku. Powstałym wywarem zalać soczewicę. Białą cebulę nabić goździkami i dodać do soczewicy, dorzucić liście laurowe i gotować, aż soczewica będzie miękka. Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na patelni. Czerwona cebulę posiekać w drobną kostkę. Z musztardy, octu i oliwy zrobić winegret. Ugotowaną cebulę odcedzić, wyjąć cebulę z goździkami oraz liście. Do wystudzonej soczewicy dodać boczek oraz sos winegret, dorzucić poszatkowaną natkę i szczypiorek, wymieszać. Schłodzić w lodówce przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz