Mięsne zapiekanki to bardzo popularny w Anglii sposób na wykorzystanie tego co jest w lodówce do przyrządzenia smacznego ciepłego dania. Cottage pie to zapiekanka składająca się z wołowiny uduszonej z warzywami, otulonej ziemniaczanym puree. W internecie można znaleźć różne kombinacje składników wchodzących w skład tej zapiekanki, bazując na kilku przepisach stworzyłam własną wariację na jej temat.
Ok. 1 kg ziemniaków
450g mielonej wołowiny
3 łyżki mleka
1 łyżka masła
Sól, pieprz
1 cebula
1 marchew
½ łyżeczki ziela ang
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżka natki pietruszki
Ser żółty (Cheddar)
Olej
2 łyżki sosu Worcestershire
3 ząbki czosnku
50 ml czerwonego wytrawnego wina
Garść mrożonego zielonego groszku
2 łodyżki selera naciowego
2 łyżki przecieru pomidorowego
Gałka muszkatołowa
Ziemniaki ugotować do miękkości i przygotować z nich puree z dodatkiem mleka i masła, wymieszać z poszatkowanym w plasterki selerem naciowym. Doprawić ewentualnie solą i pieprzem. Pokrojoną drobno cebulę zrumienić na oliwie, dodać mięso, następnie startą na grubych oczkach marchewkę. Wszystko doprawić przyprawami, dodać wino, zetrzeć ząbki czosnku. Po kilku minutach dodać mrożony groszek i przecier pomidorowy. Mięso przełożyć do naczynia do zapiekania, na wierzchu rozprowadzić puree, oprószyć szczyptą gałki muszkatołowej, posypać tartym serem. Zapiekać w 200 stC ok. 25 min.
450g mielonej wołowiny
3 łyżki mleka
1 łyżka masła
Sól, pieprz
1 cebula
1 marchew
½ łyżeczki ziela ang
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżka natki pietruszki
Ser żółty (Cheddar)
Olej
2 łyżki sosu Worcestershire
3 ząbki czosnku
50 ml czerwonego wytrawnego wina
Garść mrożonego zielonego groszku
2 łodyżki selera naciowego
2 łyżki przecieru pomidorowego
Gałka muszkatołowa
Ziemniaki ugotować do miękkości i przygotować z nich puree z dodatkiem mleka i masła, wymieszać z poszatkowanym w plasterki selerem naciowym. Doprawić ewentualnie solą i pieprzem. Pokrojoną drobno cebulę zrumienić na oliwie, dodać mięso, następnie startą na grubych oczkach marchewkę. Wszystko doprawić przyprawami, dodać wino, zetrzeć ząbki czosnku. Po kilku minutach dodać mrożony groszek i przecier pomidorowy. Mięso przełożyć do naczynia do zapiekania, na wierzchu rozprowadzić puree, oprószyć szczyptą gałki muszkatołowej, posypać tartym serem. Zapiekać w 200 stC ok. 25 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz