Pieczone mięso zawsze gości na świątecznym stole. Jest doskonałe zarówno na ciepło jaki na zimno.
1,5 kg łopatki bez kości
3 łyżki smalcu
Sok z cytryny
5 łyżek nalewki gruszkowej
2 łyżki oleju
Sól
½ łyżeczki tłuczonego pieprzu kolorowego
½ łyżeczki utłuczonych ziaren jałowca
15 dag suszonych moreli
15 dag śliwek kalifornijskich
15 dag suszonej żurawiny
1/3 szkl żubrówki
Owoce zalać wódka i odstawić na dobę, co kilka godzin mieszając. Olej wymieszać z sokiem z cytryny, nalewką i przyprawami, natrzeć mięso i wstawić na dobę do lodówki. Ostrym nożem zrobić w mięsie głęboką kieszeń i wypełnić ją namoczonymi owocami. Otwór zaszyć. Mięso obsmażyć ze wszystkich stron na smalcu. Przełożyć do rękawa do pieczenia, podlać 3-4 łyżkami wody i piec w 180 stC przez ok. 2 godziny.
3 łyżki smalcu
Sok z cytryny
5 łyżek nalewki gruszkowej
2 łyżki oleju
Sól
½ łyżeczki tłuczonego pieprzu kolorowego
½ łyżeczki utłuczonych ziaren jałowca
15 dag suszonych moreli
15 dag śliwek kalifornijskich
15 dag suszonej żurawiny
1/3 szkl żubrówki
Owoce zalać wódka i odstawić na dobę, co kilka godzin mieszając. Olej wymieszać z sokiem z cytryny, nalewką i przyprawami, natrzeć mięso i wstawić na dobę do lodówki. Ostrym nożem zrobić w mięsie głęboką kieszeń i wypełnić ją namoczonymi owocami. Otwór zaszyć. Mięso obsmażyć ze wszystkich stron na smalcu. Przełożyć do rękawa do pieczenia, podlać 3-4 łyżkami wody i piec w 180 stC przez ok. 2 godziny.
2 komentarze:
bardzo lubię pieczone mięso z owocami, wiele osób krzywi sie na to połączenie, ale mi bardzo smakuje
Bardzo lubię połączenie mięsa z owocami - cielęcina z wiśniami, kurczak z brzoskwiniami lub ananasem, a o Twoje pieczyste bardzo do mnie przemawia :)
Prześlij komentarz