Cannelloni

Włoskie cannelloni to potrawa sprawdzająca się zarówno na romantycznej kolację we dwoje jak i podczas rodzinnego obiadu. Przygotowanie ich jest troche pracochłonne, ale naprawdę warto ;)


1 opakowanie makaronu Cannelloni
0,5 kg mięsa mielonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
5 pieczarek
1 marchewka

kawałek pora
pół czerwonej papryki
pół szklanki mrożonego groszku
1 puszka pomidorów
przecier pomidorowy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
20 dag strtego żółtego sera
2 szkl mleka
1 łyżka mąki
olej do smażenia
1 łyżka masła

Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie, dodać czosnek, mięso, przyprawy i udusić. Pieczarki i marchew zszatkować na tarce o grubych oczkach, pora pokroić w plasterki i dodać do mięsa. Pod koniec duszenia dodać pokrojoną w kostkę paprykę i ugotowany wcześniej groszek. Na końcu dodać pomidory z puszki, a sok zostawić do sosu. Doprawić jeszcze do smaku i odstawić do ostygnięcia.Roztopić masło i zrumienić na nim mąkę. Następnie dolać mleko, sok z pomidorów i 2 łyżki przecieru pomidorowego. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Do przestudzonego farszu dodać garść startego sera. Farszem napełniać makaronowe rurki i układać je w naczyniu żaroodpornym. Jeżeli zostało trochę farszu, to dodać go do sosu. Polać sosem makaron i posypać serem. Przykryć naczynie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-200*C na ok 50 min. Pod koniec pieczenia sprawdzić widelcem czy makaron jest już miękki, jeżeli tak to zdjąć pokrywkę i zapiekać jeszcze 3 min, żeby ser był chrupiący.

3 komentarze:

kasiaaaa24 pisze...

Bardzo często je przygotowuję, ale do zapiekania bardzo obficie posypuję serem... Pora taka wczesna, a ja już myślę o obiedzie :)

Konsti pisze...

Masz racje, to jedno z tych dan ktore wszyscy wcinaja, az im sie uszy trzesa:)
Po raz pierwszy spotykam wersje z pieczarkami i papryka w sosie\nadzieniu...

Majana pisze...

O mniam! Uwielbiam canneloni! :))