Kardamonowe bułeczki - Korvapuusti Pulla




Przepis na te bułeczki pochodzi ze strony Nordic Recipe Archive. To tradycyjne kardamonowo-cynamonowe bułeczki podawane do kawy. Najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe.






250 ml mleka
25g świeżych drożdży
½ szkl cukru
½ łyżeczki soli
1,5 łyżeczki kardamonu
1 jajo
100g masła
500g maki



Wypełnienie:
80g masła
brązowy cukier
2 łyżeczki cynamonu



Na wierzch:
1 jajo
brązowy cukier
pokruszone płatki migdałowe

Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać cukier, sól, kardamon i jajo. Następnie dodać połowę mąki, roztopione i wystudzone masło i wymieszać. Dodawać stopniowo resztę mąki, wyrobić, żeby ciasto było elastyczne i nie lepiło się do rąk. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 1h.
Po wyrośnięciu rozwałkować ciasto na prostokąt i grubości ok. 0,5cm. Posmarować jego wierzch masłem wymieszanym z cukrem i cynamonem. Zrolować ciasto i pociąć je w trójkąty wg
instrukcji. Gotowe bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem i oprószyć płatkami migdałowymi i brązowym cukrem, układać na blaszce wyłożonej papierem. Przykryć ściereczką i zostawić jeszcze na ok. 20 min, a następnie piec ok. 20 min w 190stC.

Brak komentarzy: