Jest to lekkie i orzeźwiające ciasto, które gościło na naszym stole w sylwestrową noc. Zamiast malin można wykorzystać do niego inne zamrożone skarby lata, takie jak truskawki czy jagody.
Biszkopt:
3 jaja
3 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
Ubić na sztywno białka, dodać żółtka utarte z cukrem, a na końcu delikatnie połączyć z mąką. Piec na jasnozłoty kolor w temp. 180 stC. Po upieczeniu jeszcze ciepły biszkopt przekładamy na oprószoną pudrem ściereczkę i zwijamy w rulon. Zostawiamy do wystygnięcia.
Masa malinowa:
½ kg malin
1 łyżka soku z cytryny
5 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
8 łyżek wody
Maliny zmiksować z sokiem z cytryny, cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wymieszać z wodą i wlać do malin, zagotować.
Masa śmietanowa:
½ l śmietany kremówki
1 galaretka malinowa
1½ szkl wody
Galaretkę przygotować wg instrukcji na opakowaniu, używając podanej ilości wody, następnie schłodzić. Śmietanę ubić, a pod koniec ubijania dodawać powoli tężejącą galaretkę.
Przełożenie:
- biszkopt
- masa malinowa
- masa śmietanowa
Zwinąć roladę i posypać pudrem.
3 jaja
3 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
Ubić na sztywno białka, dodać żółtka utarte z cukrem, a na końcu delikatnie połączyć z mąką. Piec na jasnozłoty kolor w temp. 180 stC. Po upieczeniu jeszcze ciepły biszkopt przekładamy na oprószoną pudrem ściereczkę i zwijamy w rulon. Zostawiamy do wystygnięcia.
Masa malinowa:
½ kg malin
1 łyżka soku z cytryny
5 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
8 łyżek wody
Maliny zmiksować z sokiem z cytryny, cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wymieszać z wodą i wlać do malin, zagotować.
Masa śmietanowa:
½ l śmietany kremówki
1 galaretka malinowa
1½ szkl wody
Galaretkę przygotować wg instrukcji na opakowaniu, używając podanej ilości wody, następnie schłodzić. Śmietanę ubić, a pod koniec ubijania dodawać powoli tężejącą galaretkę.
Przełożenie:
- biszkopt
- masa malinowa
- masa śmietanowa
Zwinąć roladę i posypać pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz