Łącka przekładanka

Pyszne ciasto dla wielbicieli suszonych sliwek i orzechów.


Biszkopt kakaowy:
5 jaj
niepełna szkl cukru
niepełna szkl maki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki kakao
Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić sztywna pianę. Dodać żółtka, cukier, a na końcu delikatnie mieszając dodawać sypkie składniki. Piec ok. 25 min w temp. 180 stC.


Ciasto orzechowe:
25 dag grubo krojonych orzechów włoskich
5 białek
1 szkl cukru
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier, orzechy, mąkę, miód i upiec ciasto w 180 stC.


Masa:
½ l mleka
1szkl cukru
5 żółtek
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 ½ kostki masła
½ kg suszonych śliwek kalifornijskich (namoczyć dzień wcześniej w brandy lub inny alkoholu)
Żółtka utrzeć z kilkoma łyżkami mleka i mąką. Resztę mleka zagotować z cukrem i do gotującego się mleka wlać utarte żółtka i ugotować budyń. Zimny budyń utrzeć z masłem na gładką masę.


Przekładanie:
- ciemny biszkopt
- ½ kremu
- ciasto orzechowe
- reszta kremu, powciskać pokrojone śliwki
- polać roztopioną czekoladą

Brak komentarzy: