Naleśniki GYROS

Ostatnio robiłam porządki w przepisach i natrafiłam na te naleśniki. Jest to bardzo smaczne, a zarazem ładnie prezentujace sie danie. Ciekawa propozycja na kolację w gronie znajomych lub na miły wieczór we dwoje, przy lampce czerwonego wina.
Ciasto naleśnikowe:8 łyżek mąki pszennej
2,5 szkl mleka
1 jajo
sól, bazylia, oregano, kurkuma
olej do smażenia

Farsz:1 pomidor
1/2 kapusty pekińskiej
podwójna pierś z kurczaka
sos sojowy
przyprawa "Gyros", pieprz, sól
majonez
śmietana 18%
ketchup
ser żółty starty na tarce o dużych oczkach
masło



Z podanych składników przygotowujemy ciasto i pieczemy naleśniki. Kurkuma nadaje im śliczny żółty kolor.
Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy sosem sojowym i przyprawami, odstawiamy na 20 min. Następnie smażymy mięsko. Kapustę szatkujemy, pomidora sparzamy wrzątkiem i kroimy w drobną kostkę. Mieszamy kapustę z pomidorem i wystudzonym kurczakiem.
Przygotowujemy sos majonezowy: na 2 łyżki majonezu 1 łyżka ketchupu i 1 łyżka śmietany. Ja używam majonezu kieleckiego, więc śmietana powoduje rozrzedzenie sosu, ale jeżeli używacie innego, to może śmietana nie jest potrzebna. Na środku naleśnika prószę serek, na to farsz, następnie sos i znowu ser. Składamy naleśnika w kopertę i smażymy na rogrzanym maśle na złoto.

4 komentarze:

Hanna Mi pisze...

Huh, bardzo w moim stylu. A dałoby się dodać do farszu kukurydzy? :-D

Ania pisze...

Oczywiście, że można dodać też kukurydzę. Ja poddusiłabym ją razem z mięskiem, żeby nie była bardzo twarda. Eksperymentuj i daj znać jak wyszło;)

Adrian Pawlak pisze...

Super przepis. Uwielbiam naleśniki i przyrządzam je w domu na różne sposoby. Same ciasto naleśnikowe robię wedle porad podanych na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ dzięki którym zawsze wszystko się udaje. Najlepiej naleśniki robić na odpowiedniej patelni (z grubym dnem) z niewielką ilością tłuszczu.

Anna Grzelak pisze...

Jeżeli chodzi o ciasto na naleśniki, to przeważnie robię je przy użyciu miksera kuchennego https://duka.com/pl/agd/miksery. Dokładnie zmiksowane ciasto ma idealną, gładką konsystencję. Taki sposób przygotowania naleśników jest też bardzo praktyczny i mniej czasochłonny. Polecam go wypróbować.