Glue Aerter (grochówka)

Tradycyjna duńska kuchnia opiera się na dość ciężkim i tłustym jedzeniu, choć nie brakuje w niej również ryb i warzyw. Wynika to między innymi z uwarunkowań geograficznych i klimatycznych tego kraju. Jedną z takich potraw jest duńska grochówka, która nie tylko zachwyca nasze podniebienie, ale również dobrze rozgrzewa brzuszki, a tego nam potrzeba w ostatnich dniach. Przepis zaczerpnęłam z tej strony.







½ kg grochu
2 l wody
1 goleń wieprzowa
2 białe kiełbasy
½ pora
1/3 główki selera
duża cebula
3 ziemniaki
1-2 marchewki
1 pitruszka

Groch namoczyć dzień wcześniej w zimnej wodzie. Następnego dnia osolić, dodać liście i ziele i gotować w tej samej wodzie. Dodać do niej goleń i kiełbasę, gotować 2-3 godziny. Po upływie 20-25 min wyjąć kiełbasę, a po 1,5 godziny wrzucić pokrojone w kostkę warzywa . Gdy groch będzie miękki wyjąć goleń, liście i ziele ang. W przepisie należało groch przetrzeć przez sito, ale ja go zblendowałam razem z warzywami. Zupę doprawić sola i pieprzem. Podawać z obranym z goleni mięsem i kiełbasą.

2 komentarze:

grumko pisze...

Witaj,
Zajrzyj na durszlaka. Tam można dodawać przepisy związane z akcją. Pozdrawiam i dziękuję za zupkę. My będziemy robić grochówkę w Szwecji;-)

Ania pisze...

Już dołączyłam sie do zabawy :)