Kumlë




To tradycyjne norweskie kluski ziemniaczane, które robi się z ziemniaków i mąki. W zależności od regionu przepisy różnią się nieznacznie składnikami jak i nazewnictwem. We wschodniej części kraju kluski zwane są ‘klubb’ i podaje się je z sosem serowym, a na południu kraju Norwegowie nazywają je ‘kumpe’. Ja swój przepis na kumlë znalazłam tu.





6 dużych ziemniaków
¾ szkl mąki pszennej
¾ szkl maki żytniej
1 łyżeczka soli


2 ziemniaki ugotować w łupinach, obrać i przecisnąć przez praskę. Pozostałe ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Utarte ziemniaki odcedzić na sitku. Następnie odstawić wodę, żeby skrobia opadła i delikatnie zlać z wierzchu płyn, a skrobię dodać do ziemniaków. Dodać gotowane i spasowane ziemniaki, mąkę oraz sól. Za pomocą łyżki formować kluski i wrzucać na osolony wrzątek. Po wypłynięciu gotować na wolnym ogniu ok. 30 min. Można podawać je jako dodatek do mięs lub sosów, ale moim zdaniem najlepiej smakują same, okraszone tylko zrumienionym boczkiem i jak radziła autorka, odpiekane następnego dnia.

Brak komentarzy: