Kolejną propozycją dania pochodzącego z kuchni szkockiej jest ziemniaczana sałatka z czerwonymi buraczkami. Zmodyfikowałam nieco jej delikatny smak dodając tymianek oraz kolendrę.
3 duże ziemniaki
1 duży podłużny burak
½ szkl mrożonego groszku
2 łyżki posiekanej czerwonej cebuli
1 łyżka posiekanej kolendry
2 łyżki majonezu
3-4 łyżki jogurtu naturalnego
kilka kropli sosu Worcestershire
tymianek, sól, pieprz
Ziemniaki i buraka ugotować w łupinach w osolonej wodzie. Następnie obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę. Groszek ugotować. Z majonezu, jogurtu, sosu Worcestershire, tymianku, soli i pieprzu przygotować sos do sałatki. Wszystkie składniki połączyć I odstawić do lodówki na ok 1h.
1 duży podłużny burak
½ szkl mrożonego groszku
2 łyżki posiekanej czerwonej cebuli
1 łyżka posiekanej kolendry
2 łyżki majonezu
3-4 łyżki jogurtu naturalnego
kilka kropli sosu Worcestershire
tymianek, sól, pieprz
Ziemniaki i buraka ugotować w łupinach w osolonej wodzie. Następnie obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę. Groszek ugotować. Z majonezu, jogurtu, sosu Worcestershire, tymianku, soli i pieprzu przygotować sos do sałatki. Wszystkie składniki połączyć I odstawić do lodówki na ok 1h.
2 komentarze:
Aniu: całkiem przypadkiem zrobiliśmy taką samą sałatkę;-) Pozdrawiam!
Grumko też to zauważyłam, ma ciekawy smak :)
Prześlij komentarz