Ciekawy sposób na urozmaicenie śniadania z wykorzystaniem jajek. Miseczki ładnie prezentują się na talerzu i same zapraszają do stołu.
1 mała cebula
2 jaja
2 łyżki słodkiej śmietanki
4 łyżki utartego sera żółtego
Garść zielonego groszku
Kilka plastrów szynki
Sól, pieprz, czerwona papryka, tymianek
Szczypiorek do dekoracji
Olej
Bułka tarta
Jajka ubić ze śmietaną, doprawić, solą, pieprzem, szczyptą tymianku. Cebulę drobno poszatkować i zrumienić na maśle, następnie wystudzić i dodać do masy jajecznej razem z serem i zielonym groszkiem. Foremki do muffinek natrzeć oliwą i oprószyć bułką tartą. Ułożyć w nich 2-3 plastry szynki tak, aby brzegi nakładały się na siebie i nie wyciekała z nich masa. Napełnić foremki masa jajeczna. Oprószyć na wierzchu czerwona papryką. Zapiekać 20-25 min w 180 stC.
2 jaja
2 łyżki słodkiej śmietanki
4 łyżki utartego sera żółtego
Garść zielonego groszku
Kilka plastrów szynki
Sól, pieprz, czerwona papryka, tymianek
Szczypiorek do dekoracji
Olej
Bułka tarta
Jajka ubić ze śmietaną, doprawić, solą, pieprzem, szczyptą tymianku. Cebulę drobno poszatkować i zrumienić na maśle, następnie wystudzić i dodać do masy jajecznej razem z serem i zielonym groszkiem. Foremki do muffinek natrzeć oliwą i oprószyć bułką tartą. Ułożyć w nich 2-3 plastry szynki tak, aby brzegi nakładały się na siebie i nie wyciekała z nich masa. Napełnić foremki masa jajeczna. Oprószyć na wierzchu czerwona papryką. Zapiekać 20-25 min w 180 stC.
6 komentarzy:
super pomysł i pięknie wyglądają
Pięknie wyrosła ta masa śmietanowo-jajeczna! Fajny pomysł podania :)
rewelacyjny widok..i kto by pomyślał że to jajo:)
mniam :) aż zgłodniałam :)
One nie tylko ciekawie wyglądają, ale również dobrze smakują :) Do masy można wrzucić różne dodatki wedle gustu. Gorąco polecam!!
Super są te babeczki :)
Prześlij komentarz