Przepis pochodzi z książki załączonej do maszyny do chleba. Zmodyfikowałam nieco jego składniki. Bagietki upieczone są z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i obtoczone w płatkach górskich.
175ml wody
1 łyżeczka cukru
¾ łyżeczki soli
20g roztopionego masła
150g mąki pszennej
120g mąki pełnoziarnistej
¾ łyżeczki suszonych drożdży
Płatki górskie do obtoczenia
Wszystkie składniki umieścić w podanej kolejności w pojemniku i wybrać program do bagietek. W czasie, gdy ciasto będzie rosło można rozdrobnić 4 łyżki płatków owsianych. Po wyrobieniu i wyrośnięciu ciasta wyjąć je z pojemnika i podzielić na 4 części. Uformować bagietki, lekko zwilżyć wodą i obtoczyć w przygotowanych płatkach. Umieścić w formie do bagietek upiec.
1 łyżeczka cukru
¾ łyżeczki soli
20g roztopionego masła
150g mąki pszennej
120g mąki pełnoziarnistej
¾ łyżeczki suszonych drożdży
Płatki górskie do obtoczenia
Wszystkie składniki umieścić w podanej kolejności w pojemniku i wybrać program do bagietek. W czasie, gdy ciasto będzie rosło można rozdrobnić 4 łyżki płatków owsianych. Po wyrobieniu i wyrośnięciu ciasta wyjąć je z pojemnika i podzielić na 4 części. Uformować bagietki, lekko zwilżyć wodą i obtoczyć w przygotowanych płatkach. Umieścić w formie do bagietek upiec.
1 komentarz:
Jakie śliczne i rumiane te bagietki. :))
Pozdrawiam!
Prześlij komentarz